Замбия сензационно взе Купата на Африка

На финала замбийците надвиха Кот Д'Ивоар с 8:7 след дузпи
13 фев 2012 08:00,
3
Замбия сензационно взе Купата на Африка
Снимка: Reuters

Националният отбор на Замбия хвърли втора голяма бомба в турнира за Купата на Африка, след като на финала победи Кот Д'Ивоар след изпълнение на дузпи - 8:7 (0:0 в редовното време).

По този начин замбийците спечелиха турнира за пръв път в своята история. В началото на надпреварата никой не слагаше момчетата на Херве Ренар в сметките, като тимът дори бе сред аутсайдерите.

Въпреки това обаче Замбия успя да хвърли голямата бомба и да спечели титлата в надпреварата. Още в 1/2-финалите се видя, че страната може да сътвори сензацията, след като Крис Катонго и компания надвиха Гана с 1:0 и отстраниха "Черните звезди".

Като цяло през редовното време и двата отбора имаха голови положения, но така и не успяха да си отбележат попадения по време на него и се стигна от две продължения от по 15 минути.

По време на тях също не паднаха голове, макар че замбийците нацелиха греда, а Кот Д'Ивоар пропусна невероятен шанс да се разпише.

В крайна сметка се стигна до изпълнение на дузпи. Двата тима вкарваха последователно дузпите си, докато в един момент ударът на Коло Туре бе спасен. След това обаче и противниковият играч изпусна дузпата си.

Решителната дузпа за "Слоновете" пропиля Жервиньо, след което замбийците вкараха и стигнаха до трофея в турнира.

Не може да не се отбележи, че по време на мача Дидие Дрогна пропиля дузпа в 70-ата минута и по този начин пропусна да донесе победата на тима си в редовното време.

Това е седмият финал на турнира за Купата на Африка, който се решава след изпълнение на дузпи.

Кот Д'Ивоар се надяваше да стигне до първа титла в надпреварата от 1992 година, но така и не успя да стигне до нея.

Като цяло иначе замбийците не блестят с кой знае колко големи футболни звезди, като голямата фигура в отбора е Кристофър Катонго, който играе в китайския Хенан Конструкшън.

Другата голяма звезда в състава на замбийците е Емануел Маюка, който се състезава в швейцарския Йънг Бойс, където е сред най-добрите футболисти.

Един интересен факт - в полуфиналите Гана също пропусна дузпа в редовното време срещу Замбия и в крайна сметка бе елиминирана.

Mного интересно е да се отбележи, че Кот Д'Ивоар няма пуснат гол от игра от началото на турнира, но въпреки това не успя да стигне до титлата.

Още футболни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Tony преди 12 години
Bravo Na ZAMBIA, i livovete tam ste likuvat, Drogba e sis visoko samocuvstvie, za nisto ne stava, samo za Anji Makaskala pri Roberto Carlos i Eto, i pri Kapelo.Bravo ZAMBIYA
1
0
 
6
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ФАВОРИТИТЕ от Брега на слоновата кост /Кот Д`Ивоар/ не играха на пълни обороти, тичаха като слонове, пропускаха шансовете си и чакаха замбийците сами да се бият. Е да, ама не се получи.